Enterprise Magazine

Ett härligt reportage om Spira Food och kockarna.
192032 SF3

”Vi sprider matglädje”

Tre härliga kockar som älskar bra mat, hållbarhet, sina gäster och varandra: Rasmus Strand, Fredrik Robertsson och Mats-Peter Kristiansen bildar Team Spira. De har mer eller mindre känt varandra sedan sena tonåren.

   Varsitt expertområde men gemensamma grundtankar förenar trion i Team Spira. De levererar mat till den, eller de, som önskar i västsverige. 

       – För oss handlar det om människor och matlagning, säger Rasmus Strand, en av de tre grundarna och delägare samt matlagare i Spira Food AB. Det handlar om omsorg om såväl människor som maten vi lagar. Vi väljer råvaror med omtanke lagar maten från grunden med all vår kärlek, nyfikenhet och erfarenhet. Vi gillar verkligen att laga mat tillsammans. 

       Spira Food är KRAV-certifierade, och hållbarhet är ett givet värdeord som strikt efterlevs. 

       – Vi använder bara svenskt kött, fisk och skaldjur från miljöcertifierat fiske, närodlade eller ekologiskt odlade grönsaker, säger Mats-Peter Kristiansen. Vårt hållbarhetstänk genomsyrar allt vi gör: rätt diskmedel, hur vi använder våra ugnar och transporter. 

       Fredrik förklarar att tydliga rutiner handlar om att räkna ut exakt åtgång av råvaror, att utöka menyn med fantastiska vegetariska och veganska rätter samt att minska matsvinnet genom att ta tillvara på så mycket som går av råvarorna de beställer. 

       – Vi picklar, torkar och fermenterar. Vi gör allt vi kan för att undvika matsvinn, vi ser det som en superviktig del i hållbar mathållning. För att minska energiåtergången när vi förbered maten sammanlänkar vi momenten av matlagningen i våra olika beställningar. 

       Rasmus lämnade Stockholm för kärleken, naturen och fisket i havet. Han har en förkärlek till att trolla med enkla råvaror som han genom fantasi och nytänkande gör till en kulinarisk upplevelse. Mats-Peter är Pitebon som drog söderut, för att sedan flyga över Atlanten för att laga mat till allehanda celebriteter på Svenska Ambassaden i Washington DC i USA. Förra året tog han hem ”Årets Gröna Kock”. En seger som broderligt delas med teamet.  Mats-Peter har kockyrket med sig som ett genetiskt arv från sin far och genom att ha tagit yrkeslärarexamen som kock tänker han föra sitt brinnande intresse vidare. 

Läs mer på Enterprise Magazine hemsida:

http://www.enterprisemagazine.se/nyheter/vi-sprider-matgladje

Nyhetsarkiv

  • Plock och mingel

    Våra festliga mingelbufféer levereras vackert upplagda i små bruna komposterbara koppar. Kombinera våra olika minirätter efter din smak för en lyckad fest.

    Läs mer
  • Enterprise Magazine

    Ett härligt reportage om Spira Food och kockarna.

    Läs mer